Köttfärspiroger...mmh...gott !!
Jag har precis tillverkat dessa underbara verk och
tänkte vara lite snäll och dela med mig av det goda receptet.
Köttfärspiroger
ca 12 stycken
Deg:
25 g jäst
60 g smör
1 1/2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 äggvita
5-6 dl vetemjöl
Fyllning:
(Bör göras tidigt så den hinner svalna.)
300g nötfärs
2 gula lökar
1 purjolök, strimlad
1 klyfta vitkål, strimlad
1/2 röd paprika, fint tärnad
(vill man så kan man även ha i lite röd chilifrukt)
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 krm kött- och grillkrydda
2 msk tomatpuré
3 msk grädde
1 msk soja
Till pensling:
1 äggula
1 msk mjölk
Toppa med:
Sesam- eller vallmofrön
Degen:
Smula jästen i degbunken.
Smält smöret och blanda det med mjölken.
Värm till fingervärme, 37 grader.
Rör ut jästen med degvätskan.
Tillsätt salt, äggvita och det mesta av mjölet.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Låt den jäsa övertäckt 35-40 minuter.
Ta upp degen och knåda den lätt.
Dela i 12 bitar och kavla ut varje bit till en rundel.
Fyllningen:
Hacka löken och fräs den sakta i pannan utan att den bryns.
Tillsätt färsen och bryn den.
Tillsätt purjo, vitkål och paprika (ev. röd chilifrukt).
Tillsätt även salt, peppar, kött- o grillkrydda, tomatpuré, grädde och soja.
Efterstek på svag värme i 5 minuter.
Smaka av och låt svalna.
Fördela sedan fyllningen på rundlarna.
Vik över så att det blir en halvmåne och tryck till med en gaffel längs kanterna.
Lägg pirogerna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa ca 20 minuter.
Pensla med äggulan utvispad i mjölk.
Strö på sesam- eller vallmofrön och grädda i 225 grader 12-14 minuter.
Låt dem svalna och förvara dem svalt tills det är dags att äta dem.
Kan ätas både varma och kalla. Alltså en toppenidé när man ska på utflykt.
Går även utmärkt att frysa dem.
Brukar du göra piroger ?
Har du något toppenbra recept att dela med dig utav ?
Kramisar / Druvan
När Faycal gör piroger brukar han ha köttfärs med tacokrydda, jättegott. En annan fyllning som han gör är med tonfiskröra: tonfisk, creme fraiche o purjolök, oxå väldigt gott. Degen är nog densamma. ÅÅÅÅHHHH, nu blir jag avundsjuk på Jens som får smaka lussebullarna till adventsfikat. Hälsa till honom. Kram Linda.
Tack Linda för tipset till ny kryddsättning på pirogerna, jätteroligt, Tacka kocken i familjen också förstås !!!
När jag gör piroger brukar jag blanda köttfärsen eller tonfisken med kokta hackade ägg. Brödet gör jag av färdig smördeg. Enkelt och gott.
P.S. Våran hemgjorda glögg blir klar i morgon.
Jättebra tips, tack Gittan !!
Hemgjord glögg....mmm....kan det möjligtvis vara det receptet som vi följde förra året ???
Mina tankar är hos dig, Love you !!!
Goá vänskapskramar från mig till dig !