Vinkultur


Häromdagen fick jag ett roligt mail från Emelie skickat till mig (tack Emelie, gulligt att du tänkte på mig !!!)
och det stämmer precis överens med mina egna vinkunskaper
så jag tänkte att det vore ju idealiskt att kunna dela med mig
av dessa här på bloggen.
Så håll till godo nu i dessa härliga grilltider, efter den här lektionen så vet ni lite mer om
vad för slags vin som ni ska välja beroende på vilket kött ni äter.......






Nu när det är sommar och snart semester, så skulle lite vintips kanske kunna passa?    


Jag , som är lite kunnig när det gäller vin, har några tips som jag tänkte dela med mig av.

Först och främst hur skiljer man mellan röda och vita viner:
Lättast skiljer man dessa båda vintyper från varandra om man skvalpar ut
en skvätt på en vit bordduk.
Det vin, som lämnar en lila fläck efter sig, är ett rödvin.
Riktiga kännare kan på bara smaken avgöra
om vinet är vitt eller rött. De vita vinerna smakar i regel ättika medan de
röda smakar stämpelfärg.
Man kan alltså genom att suga på en vanlig kontorsstämpel och sedan
jämföra smaken med ett vin, konstatera om detta är rött eller inte.

Till fiskrätter, såsom fiskbullar och matjessill föredrar de flesta vitt vin,
medan man till kötträtter såsom falukorv och sylta bör ta ett rött vin.  

Portvin är ett vin som man serverar i porten. Har man inte någon port,
kan man bjuda på det i trappuppgången eller i hissen.

När man serverar torra viner bör man se till att det inte är tvärdrag eller
att någon av gästerna råkar nysa, ty i sådana fall dammar vinet omkring i lägenheten.
När man serverar ett torrt vin är det därför lämpligt att ha en dammsugare i beredskap.

Om man själv ska bära hem sina flaskor från systembolaget
gör man klokt i att köpa ett lättvin,
så man inte får för mycket att kånka på.
Till vilt bör man välja något vildvin,
medan man till grillat och annat vidbränt kött serverar brännvin.
Renstek sköljer man ner med renat.

Saker som är svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Oöverträffat
- Innovativt
- Preliminärt
- Kvastskaft

Saker som är väldigt svåra att säga när du druckit för mycket vin:
- Västkustskt
- Konstitutionerad
- Substantiera
- Tillvägagångssätt

Saker som är i stort sett omöjliga att säga när du druckit alldeles för mycket vin:
- Tack, men jag vill inte ha sex ikväll.
- Nej tack, ingen mer sprit för min del.
- Ledsen, du är inte riktigt min typ   


Så, skål & ha en riktigt skön vinsommar!    



Har du själv något bra vintips till oss här på bloggen så
tar vi tacksamt emot det ;-)
Tala gärna om vad vinet passar till för kött.


Kramisar





Kommentarer
Postat av: Ritva

Här är det färdigt grillad med hamburgare. Cabernet Savignon viner passar väl till kött som hamburgare. Speciellt vin från Chile är gått.

Jag har fortfarande inte helt återhämtat mig från förkylningen. Det blir en tidig kväll med en bok och varm säng. Fast varmt är det i hela huset f u i källarvåningen. Äntligen en tonåring som är nöjd med värmen i sitt rum.

Imorgon ska jag till frissan och få nya lockar och förbättrad färg i håret. Samtidigt kan man ju uppdatera sig i senaste "skvaller litteratur".


2008-05-30 @ 20:57:22


Skriv gärna något !

Vad kallas du för ?
Vill du vara ihågkommen ?

Lämna gärna din E-postadress ! (Jag håller den hemlig)


Har du en Blogg ?


Här kan du skriva vad du tycker och tänker !

Trackback
RSS 2.0