Druvans Cheesecaketårta
Tänkte dela med mig av receptet till tårtan som jag gjorde för
att fira Cattis 18-års dag idag.
Det blev alltså ingen virtuell tårta utan idag fick även vi smaka.
Den var verkligen jättegod, syrlig och praktisk eftersom man
kan förbereda den ett par dygn i förväg för att sen lägga sista
handen på den vid serveringen.
(Passar utmärkt till en stressad hjärna som min....fniss!)
Mums.......
Druvans Cheesecaketårta
Ingredienser 8 bitar
1st hemgjord marängbotten
Fyllning:
2 st gelatinblad
1 st vaniljstång
4 st äggulor
1,5 dl strösocker
200 g rumsvarm philadelphiaost
2 st lime,rivet skal från
4 dl vispgrädde
4 st äggvitor
Garnering:
färska bär
färsk mynta
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 minuter.
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
2. Vispa äggulorna pösiga med socker och vaniljfrön.
Vispa ner osten och limeskalet.
Vispa grädden och vänd ner den i äggsmeten.
3. Lyft upp gelantinet och smält det på väldigt svag värme.
Tillsätt 3 msk av gräddsmeten i kastrullen och rör ut gelantinet.
Häll över gelantinsmeten i gräddsmeten och blanda noga.
4. Vispa äggvitorna till ett skum.
Vänd ner dem i gräddsmeten.
5. Lägg marängen i en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter.
Häll på smeten, täck formen och frys tårtan minst 4 timmar.
6. Låt tårtan stå i rumstemperatur ca 30 minuter innan servering.
Garnera med färska bär och mynta.
Hemgjorda marängbottnar
Ingredienser 2 bottnar
1 dl äggvitor
1,75 dl strösocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 125 gr.
2. Rita cirklar, 21-22 cm i diameter på ett bakplåtspapper.
(Marängbotten måste kunna passa in i botten på bakformen, när den är klar)
3. Vispa upp vitorna och sätt till sockret lite i sänder.
Vispa tills smeten är blank och styv och ser ut som innehållet i en kokosboll.
4. Fördela smeten i cirklarna och bred ut den.
Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter eller tills dess bottnarna släpper papperet.
5. När bottnarna kallnat bör de förvaras torrt.
Jag gjorde endast en botten och behövde ha den inne i ugnen längre än vad tiden
visade på receptet eftersom min botten var lite tjockare.
Vid ett senare tillfälle kommer jag att lägga upp lite bilder från Cattis 18-årsdag.
Har ju inte riktigt tid just nu som ni säkert förstår.
Kramis till er ALLA !!
Tjing / Druvan
Kommentarer
Postat av: Farmor på stan
Oh så gott du göööööör Pia synd ni inte bor i Sverige så man kan få smaka. tusen kramisar
Oma in der Stadt
Postat av: Vindruvan
Vi kan skanna in tårtan och skicka som bihang it ett mail om du vill provsmaka.
Hepp
Trackback